Jak podawać piwo – sprawdzone sposoby, by smakowało wyśmienicie i pięknie wyglądało na stole

Jak podawać piwo?

Przygotowujesz grilla lub popołudniowe spotkanie ze znajomymi i chcesz, by menu było dopracowane w najmniejszym szczególe? Z pewnością nie możesz zapomnieć o chmielowym trunku, który w formie schłodzonej smakuje wybornie, zwłaszcza w ciepłe, letnie wieczory. Warto jednak pamiętać o kilku kwestiach, które sprawią, że piwo, będzie nie tylko smakować lepiej, ale także, odpowiednio podane, będzie pięknie prezentować się na stole. W tym artykule podpowiadamy, z jakimi potrawami warto je serwować, a także jaką zastawę wybrać, by napój cieszył nie tylko podniebienie, ale także oko.

Przede wszystkim wytrawnie

Poza tym, że piwo jest idealnym uzupełnieniem wszelkiego rodzaju słonych przekąsek, po które chętnie sięgamy podczas oglądania meczu lub ulubionego serialu, można je podawać jako napój do dań głównych. Wiele osób, przygotowując obiad lub spotkanie dla rodziny i przyjaciół, decyduje się na wybór wina, uznawanego za trunek wysublimowany i komponujący się świetnie z niemal każdą potrawą. Warto pokusić się o urozmaicenie i – ku zadowoleniu wszystkich smakoszy piwa, zaserwować je do obiadu lub kolacji. Z jakimi potrawami współgra najlepiej? Wszelkie pieczone i grillowane mięsa, takie jak steki, filety z piersi kurczaka, polędwiczki wieprzowe, a także odpowiednio doprawiane zrazy, dewolaje i mięsne szaszłyki, stworzą wraz z piwem duet idealny. Aby osiągnąć pełną harmonię smaków i aromatów, warto uzależnić rodzaj piwa od wyrazistości przygotowanego mięsa. Danie finezyjnie urozmaicone dużą ilością ziół i poddane długiej obróbce termicznej, będzie świetnie współgrać z piwami ciemnymi, z kolei jasne piwa typu lager, będą odpowiednie do delikatnych potraw z ryb i drobiu.

Temperatura podawania

Odpowiednia temperatura pozwala wydobyć najlepszy smak piwa. Wiadomo, że nieodpowiednio schłodzone, całkowicie traci swoje walory smakowe, dlatego temperatura, w jakiej należy je podawać, powinna oscylować w granicach 8-16ᵒ C. Warto także pamiętać, by nalewać je po ściance delikatnie przechylonej szklanki. Dzięki temu, na powierzchni trunku tworzy się warstwa pianki, która pozwala dłużej zachować wyjątkowy aromat, zwłaszcza podczas kilkugodzinnej degustacji.

Forma serwowania ma znaczenie

Jeżeli menu zostało już wybrane i sparowane z odpowiednim rodzajem piwa, nadszedł czas, by pomyśleć o stylowych szklankach, w których będzie serwowane. Podczas uroczystego obiadu, warto je podawać w eleganckich pokalach. Pięknie połyskujące szkło oraz stylowy kształt czarek będą się kapitalnie prezentować na stole, przy którym zasiądziemy wraz z rodziną lub przyjaciółmi. Specjalnie dla koneserów piwa, producenci szkła użytkowego przygotowali wyjątkowe zestawy, w których znajdują się szklanki do poszczególnych rodzajów piw. Kieliszki na niskiej nóżce sprawdzą się do ciemnych piw, trunki cytrusowe i żywiczne należy podawać w kieliszkach z nieco dłuższą nóżką, zaś do lagerów i piw pszenicznych można sięgnąć po długie szklanki. Jeżeli dodatkowo stół zostanie urozmaicony stylowymi ozdobami i eleganckimi serwetkami, można mieć pewność, że posiłek będzie spożywany z prawdziwą przyjemnością. Przygotowując grilla, który zwykle ma mniej formalny charakter niż obiad lub kolacja przy świecach, warto zaopatrzyć się w kufle do piwa. Duża pojemność, grube szkło oraz stosunkowo duży ciężar, sprawiają, że kufle idealnie się wpisują w nieoficjalny styl późnych biesiadowań, podczas których główną rolę odgrywają pieczone kiełbaski i karkówka.

Jeżeli szukasz eleganckich, a przede wszystkim wyróżniających się wysoką jakością szklanek do piwa i nie tylko, zajrzyj na: https://sklep.krosno.com.pl/52-przeznaczenie-do-piwa i zapoznaj się z ofertą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj