Zima to pora roku, kiedy szczególnie należy dbać o zdrowie jamy ustnej. Świąteczne smakołyki, niskie temperatury oraz zimowe sporty mogą narazić na nieprzyjemne dolegliwości oraz niekorzystnie odbić się na kondycji zębów. Postępuj zgodnie ze wskazówkami, a unikniesz wielu nieprzyjemnych objawów.
Świąteczne łakocie
Świąteczny czas obfituje w słodkie pokusy, które mogą się skończyć nie tylko dodatkowymi kilogramami, ale także próchnicą. Lukrowane pierniczki, twarde lizaki, cukierki toffee o ciągnącej się konsystencji to ulubieńcy bakterii odpowiedzialnych za powstawanie ubytków, ponieważ zawierają cukier oraz na długo oblepiają zęby. Podobnie działają również… suszone owoce np. żurawina, które przegryzamy w święta oraz dodajemy do deserów.
– Najbardziej próchnicogenne są produkty bogate w cukry, szczególnie cukier rafinowany, dodawane do wielu produktów, aby je dosłodzić. Najczęściej są to wszelkiego rodzaju słodycze zawierające sacharozę, glukozę i fruktozę. W okresie świątecznym bardziej sobie folgujemy, warto więc pamiętać o regularnym myciu i nitkowaniu zębów, można również odpowiednio wcześniej zdecydować się na zabieg fluoryzacji w gabinecie – mówi doktor Waldemar Stachowicz z Centrum Leczenia i Profilaktyki Paradontozy Periodent w Warszawie.
Stomatolodzy przypominają również, aby uważać na słodzone syropy na kaszel i tabletki do ssania na ból gardła czy nawet ciepłe napoje z cytryną – wszystkie te produkty spożywane podczas przeziębienia lub infekcji wirusowej mogą szkodzić naszym zębom, dlatego warto po ich użyciu umyć zęby (po kontakcie z sokiem z cytryny odczekajmy min. 15 minut).
Chroń zęby przed zimnem
Mroźne powietrze może być szczególnie uciążliwe dla osób, które cierpią na nadwrażliwość zębów. W większości przypadków jest ona wynikiem złych nawyków, np. uszkodzeń szkliwa na skutek zbyt agresywnego szczotkowania oraz recesji dziąseł, czyli odsłoniętych szyjek zębowych. Nadwrażliwość zębów, czyli dolegliwość obawiającą się nagłym, przeszywającym bólem, potęgują konkretne bodźce, m.in. gorąca lub zimna temperatura, stąd nasilenie bólu zębów na chłodnym powietrzu.
Aby ograniczyć nieprzyjemne odczucia, warto stosować specjalistyczne produkty np. pastę do zębów z mniejszą zawartością środka ściernego przeznaczoną dla pacjentów z problemem nadwrażliwości oraz szczoteczkę z miękkim włosiem. Pasty dla osób z nadwrażliwością zawierają m.in. organiczną postać fluoru, czyli aminofluorek, który jeszcze sprawniej odbudowuje mikrouszkodzenia szkliwa
Ogranicz używki
Przedświąteczna gorączka to czas pełen stresu i zabiegania. Ten stres wiele osób stara się rozładować za pomocą słodkiego grzańca lub wypalenia papierosa, co jest koszmarem dla naszych zębów.
Napoje alkoholowe, szczególnie czerwone i białe wina mają niskie pH, co niejako „rozmiękcza” szkliwo zębów i sprawia, że są one mniej odporne na wszelkie uszkodzenia. Czerwony trunek zawiera również chromogeny, odpowiedzialne za jego ciemny kolor, które mogą doprowadzić do nieestetycznych plam na naszych zębach. Kolejnym zagrożeniem jest fakt, że alkohol wysusza śluzówkę, a nawet jest jednym z czynników ryzyka raka jamy ustnej.
Uważa się, że alkohol nie tyle jest rakotwórczy, ale może wzmacniać oddziaływanie innych substancji o takich właściwościach, np. tytoniu, z którego toksyny z większą mocą przenikają do tkanek kości i dziąseł. U osób, które regularnie piją alkohol oraz palą, ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej jest 35 razy większe niż u osób pozbawionych tych nałogów. Dlatego jeśli nie chcemy rzucić palenia, starajmy się chociaż nie łączyć papierosów z alkoholem.