Gotowanie na parze jest powszechnie uważane za zdrowe i wielu dorosłych praktykuje gotowanie na parze w ramach stosowanej diety. Jednak gotowanie na parze jest także doskonałą opcją na przygotowanie szybkich, łatwych i bardzo zdrowych posiłków dla najmłodszych. To alternatywa dla pożywienia ze słoików, która wcale nie wymaga dużego wysiłku do przygotowania ani sporej ilości czasu. Sprawdź, jakie są zalety gotowania na parze, jak przygotowywać różne rodzaje pożywienia, kiedy można zacząć gotować na parze dla niemowlaków oraz jakie wybrać naczynia do gotowania na parze.
Gotowanie na parze: zalety
Gotowanie na parze ma liczne zalety, między innymi takie jak:
– Nie wypłukuje składników odżywczych z pożywienia, bo składniki potraw nie są zanurzone w wodzie,
– Jest zdrowe, bo nie wymaga użycia tłuszczu i nie czyni potraw wysokokalorycznymi i ciężkostrawnymi,
– Przygotowane potrawy mają doskonały smak i wygląd, nie wymagają zbędnego doprawiania, np. solą, co powoduje, że są zdrowsze,
– Przygotowane warzywa są chrupkie i jędrne, nie wysuszają się w procesie gotowania, nie nasiąkają wodą, dzięki czemu są smaczne.
Fakt, że przygotowane na parze potrawy są i zdrowe i smaczne czyni je doskonałymi do podania dla dzieci. Smak je skusi, a zdrowe właściwości żywności dostarczą im niezbędnych składników odżywczych, by zdrowo rosnąć. Niskokaloryczność i brak tłuszczu w procesie przygotowania sprawia, że gotowanie na parze jest zalecane przez dietetyków dla osób, które chcą zrzucić zbędne kalorie czy po prostu zdrowo się odżywiać.
Szybkość i łatwość
Zdrowie i smak to ważne aspekty, ale często nie decydujemy się na przygotowanie potraw sposobem wykazującym takie zalety, bo wymawiamy się brakiem czasu. Pokutuje przekonanie, że aby jeść zdrowo, trzeba spędzać godziny w kuchni na przygotowaniu posiłków. Czas przygotowania potraw jest niezwykle ważny w aspekcie gotowania dla dzieci, bo mamy i tak mają sporo na głowie i chcą móc szybko zaspokoić głód pociech, dlatego często decydują się na wybór słoiczków z pożywieniem,. Tymczasem argument, że zdrowe gotowanie jest czasochłonne czy trudne zupełnie nie ma racji bytu przy gotowaniu na parze. Ten sposób przygotowania potraw jest bowiem szybki i naprawdę łatwy. Wystarczy dobre naczynie, trochę wody i dania gotują się same. Zależnie od potrawy może to zająć od kilku do kilkunastu minut. Jeśli wybierze się wielopoziomowy garnek na parze, można przygotować nawet kilka posiłków na raz. Gotować na parze może nawet osoba zupełnie nieobeznana w kuchni. Takie gotowanie nie wymaga żadnych skomplikowanych zabiegów i nie ma szans, by coś się nie udało.
Jak gotować na parze?
Zacznijmy od omówienia kwestii, co można gotować na parze? W powszechnym mniemaniu gotowanie na arze nadaje się jedynie do przygotowania brokułów czy kurczaka, tymczasem tą metodą można przygotować naprawdę sporo dań. Większość owoców i warzyw nadaje się do gotowania na parze, tak samo jak drób, ryby, owoce morza, a także ryż i kasze różnych rodzajów. Można zatem przygotować pełen posiłek z warzywami, mięsem i dodatkami tylko gotując na parze. Przygotowanie na parze konkretnego rodzaju pożywienia, wymaga trochę innego podejścia. Warzywa i owoce powinny być umyte, ale obrać ze skórki można je albo przed, albo po ugotowaniu. Aby skrócić czas gotowania warto je pokroić na kawałki. Nie należy solić ziemniaków gotowanych na parze, bo mają one bardzo intensywny smak i dodatek soli nie jest wskazany. Jeśli chodzi o mięso, to przed gotowaniem należy je opłukać oraz pokroić na mniejsze kawałki o podobnej wielkości. Dobrze jest przyprawić je ziołami, by miało bogaty smak i aromat, ale bez używania soli, bo nie jest to ani zdrowe, ani konieczne, by mięso było wyrazistsze w smaku. Świetnie do gotowania na parze nadają się ryby i dzięki tej metodzie przygotowania są bardzo smaczne. Szczególnie doskonale smakuje łosoś. Świeże filety gotuje się ze skórą, wystarczy je przemyć, pokroić na paski, oprószyć trochę koperkiem i skropić cytryną. Jeśli ktoś zażyczy sobie gotować na parze filet bez skóry, to musi wyłożyć sitko do parowania liściem kapusty – białej albo pekińskiej.
Czas gotowania potraw
W zależności od miękkości surowego pożywienia, różne składniki wymagają innego czasu gotowania na parze. Najszybciej ugotuje się kalafior oraz brokuły, o ile są podzielone na różyczki – wystarczy tu od 5 do 8 minut. Fasolka szparagowa potrzebuje około 15 minut, podobnie marchewka pocięta w paski albo krążki – od 12 do 15 minut. Ziemniaki należy gotować 25 minut. O wiele szybciej ugotują się jabłka – tylko 10 minut. Jeśli chodzi o mięso, to pierś z kurczaka pocięta na kawałki potrzebuje 15 minut do pełnego ugotowania, a małe pulpety mięsne – od 15 do 18 minut. Bardzo szybko można przygotować filet z łososia, bo czas jego gotowania to jedynie od 12 do 15 minut.
Zasady przygotowywania potraw na parze
Przygotowanie potraw na parze jest łatwe, ale należy przestrzegać kilku ważnych zasad w trakcie gotowania, aby wszystko przebiegło bezproblemowo, a potrawy rzeczywiście były smaczne i zdrowe. Zatem:
– Pożywienie nie może stykać się z wodą;
– Ułożenie kilku rodzajów pożywienia w jednym koszyczku wymaga umieszczenia ich w rożnym czasie, zależnie od tego, ile dana rzecz się gotuje. Np. gotując łososia razem z ziemniakami, ziemniaki wkłada się najpierw, a łososia dopiero 10 minut później;
– Koszyczki z pożywieniem wkłada się do garnka w momencie, gdy woda już się zagotowała i wydzielana jest para. Czas gotowania liczy się do tego momentu;
– Po zagotowaniu wody należy zmniejszyć ogień, bo woda nie może się gwałtownie gotować;
– W trakcie gotowania należy czasem zerkać, czy woda całkowicie się nie wygotowała i w razie potrzeby uzupełniać braki wrzącą wodą;
– Naczynie mus być szczelne i przykryte przez cały proces gotowania;
– W koszyczku produkty żywieniowe układa się równomiernie;
– Gotując jednocześnie mięso i warzywa w garnku wielopoziomowym, najpierw należy położyć mięso, potem na nim sitko z warzywami.
Wybór naczyń
Jak wybrać właściwe naczynie do gotowania na parze? Najlepiej kupić specjalnie dedykowany garnek z kilkoma sitkami, które pozwolą przygotować od razu cały obiad. Można też zaopatrzyć się w parowar elektryczny. Naczynia do gotowania powinny być ze stali nierdzewnej, jak np. naczynia Philipiaka. Taki garnek posłuży latami.
Gotowanie na parze dla najmłodszych
Noworodki powinny do 6. miesiąca być karmione mlekiem matki, ale potem można już zacząć rozszerzać ich dietę. Warto wtedy sięgnąć właśnie po przepisy wymagające gotowania na parze, bo posili na parze są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Na początek zacznij od marchewki na parze, potem można włączać kolejne warzywa takie jak ziemniaki, brokuły, szpinak, pietruszka. Od 8. miesiąca życia dziecka do diety włącza się pierwsze dawki mięsa, najpierw łagodny drób na parze, potem można sięgnąć po indyka, królika czy chudą cielęcinę. Na końcu wprowadza się wołowinę oraz wieprzowinę. Wieloziarniste produkty czy na bazie mąki pszennej mogą być dodane do diety dziecka dopiero po 10. miesiącu życia.
Naczynia Philipiaka – idealne do gotowania na parze
hilipiak ma wieloletnie doświadczenie w produkcji naczyń kuchennym. To marka z tradycjami włoskimi, która połączyła swoje siły z polskimi partnerami. Jednak nie patrzy wstecz, a idzie z duchem czasu, czy nawet jest o krok do przodu przed konkurencją ze swoimi innowacyjnymi rozwiązaniami. Co więcej, firma dba nie tylko o estetykę naczyń i ich funkcjonalność, ale także o zdrowy tryb życia klientów, promując właściwe przygotowywanie potraw, właśnie za pomocą gotowania na parze. Naczynie Philipiaka do gotowania na parze jest wykonane ze stali nierdzewnej. W ofercie marki Philipiak znajduje się też wielofunkcyjne, uniwersalne naczynie cookover, w którym można gotować na parze, wypiekać ciasta i chleb, dusić, piec, smażyć potrawy.
Wprowadź do swoich nawyków żywieniowych gotowanie na parze, zarówno dla dzieci, jak i dla siebie. Szybko pokochasz ten łatwy sposób przygotowywania zdrowych i smacznych potraw, zwłaszcza, jeśli zaopatrzysz się w odpowiednie naczynie, jak to marki Philipiak.