Przepis na hambugery. Jak zrobić je w domu?

Przepis na hamburgery

Kilka lat temu stały się bardzo modne. To wówczas w całym kraju powstało mnóstwo lokali serwujących jedynie hamburgery. I wciąż powstają nowe. Niektórzy uważają, że burgery są już naszą potrawą narodową. Nie musisz jednak wychodzić z domu, żeby spróbować ulubionego dania. Możesz zrobić go sam!

Nim przejdziemy do przepisu na domowe hamburgery, warto porozmawiać o jakości składników. Przede wszystkim mięsa. W sklepie wybierają wołowinę. Mogą to być to jej takie części jak antrykot czy karkówka. Najlepiej kupować wołowinę w jednym kawałku. Zrezygnuj z gotowego mięsa mielonego. Na jedną porcję wykorzystaj 150-170 gram.

Hamburgery – przepis

Składniki:

  • 2 bułki (np. maślane posypane sezamem)
  • 300-340 gram mięsa wołowego
  • 2 plastry ananasa
  • 4 plastry bekonu
  • liście sałaty – liczba w zależności od preferencji
  • 2 plastry pomidora (jeśli lubisz)
  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • 3 łyżki ketchupu do sosu
  • 1 łyżka majoneza do sosu
  • 1/4 łyżki srirachy do sosu

Hamburgery krok po kroku

Najpierw rozgrzewamy patelnie. Smażymy na niej 4 plastry boczku. Kiedy się usmażą odkładamy je na talerz. Możemy wykorzystać ręczniki papierowe. Po co? Żeby usunąć nadmiar tłuszczu.

2 plastry ananasa solimy i doprawiamy chilli. Smażymy na patelni aż do momentu, kiedy na plastrach pojawią się brązowe ślady.

Zdejmujemy plastry z patelni, i zaczynamy smażyć mięso.

Mieszamy wszystkie składniki, które stworzą sos. Potem składamy hamburgera. Najpierw dużo sosu, następnie sałatę, plaster ananasa, mięso, bekon i pomidora.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj