Kilka lat temu stały się bardzo modne. To wówczas w całym kraju powstało mnóstwo lokali serwujących jedynie hamburgery. I wciąż powstają nowe. Niektórzy uważają, że burgery są już naszą potrawą narodową. Nie musisz jednak wychodzić z domu, żeby spróbować ulubionego dania. Możesz zrobić go sam!
Nim przejdziemy do przepisu na domowe hamburgery, warto porozmawiać o jakości składników. Przede wszystkim mięsa. W sklepie wybierają wołowinę. Mogą to być to jej takie części jak antrykot czy karkówka. Najlepiej kupować wołowinę w jednym kawałku. Zrezygnuj z gotowego mięsa mielonego. Na jedną porcję wykorzystaj 150-170 gram.
Hamburgery – przepis
Składniki:
- 2 bułki (np. maślane posypane sezamem)
- 300-340 gram mięsa wołowego
- 2 plastry ananasa
- 4 plastry bekonu
- liście sałaty – liczba w zależności od preferencji
- 2 plastry pomidora (jeśli lubisz)
- sól
- pieprz
- chilli
- 3 łyżki ketchupu do sosu
- 1 łyżka majoneza do sosu
- 1/4 łyżki srirachy do sosu
Hamburgery krok po kroku
Najpierw rozgrzewamy patelnie. Smażymy na niej 4 plastry boczku. Kiedy się usmażą odkładamy je na talerz. Możemy wykorzystać ręczniki papierowe. Po co? Żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
2 plastry ananasa solimy i doprawiamy chilli. Smażymy na patelni aż do momentu, kiedy na plastrach pojawią się brązowe ślady.
Zdejmujemy plastry z patelni, i zaczynamy smażyć mięso.
Mieszamy wszystkie składniki, które stworzą sos. Potem składamy hamburgera. Najpierw dużo sosu, następnie sałatę, plaster ananasa, mięso, bekon i pomidora.