Zdobywają prestiżowe nagrody i zachwycają krytyków kulinarnych serwowanymi potrawami. W tych lokalach stolik trzeba zarezerwować z dużym wyprzedzeniem. Poznajcie restauracje uznawane za najlepsze na świecie.
1. Eleven Madison Park (USA)
To restauracja z trzema gwiazdkami Michelin. Zlokalizowana jest w Nowym Jorku. Założył ją Szwajcar Daniel Humm. Lokal nastawiony jest na kuchnię sezonową, dzięki czemu dania tworzone są w oparciu o lokalne produkty. Najczęściej wybierana potrawa? Zdecydowanie pieczona kaczka glazurowana miodem z lawendą i serwowana z rzepą, a także borówkami.
2. Osteria Francescana (Włochy)
Kolejna restauracja z trzema gwiazdkami Michelin. Mieści się w Modenie. Jej właścicielem jest Massimo Bottura. Włoch jednocześnie pełni funkcję szefa kuchni. W restauracji spotykają się przywódcy najważniejszych europejskich krajów. Dania w Oteria Francescana pełne są zaskakujących zestawień kolorystycznych i geometrycznych.
3. El Celler de Can Roca (Hiszpania)
To katalońska restauracja założona w 1986 r. Jej właścicielami są trzej bracia Roca. Każdy spełnia się w innej dziedzinie. Joan jest kucharzem, Josep sommelierem, a Jordi cukiernikiem. W restauracji serwowane są tradycyjne dania kuchni katalońskiej. Goście mogą też wybrać ulubiony gatunek wina spośród 60 tys. butelek.
4. Mirazur (Francja)
Lokal znajduje się na Lazurowym Wybrzeżu. Zarządza nim znany kucharz Mauro Colagreco. W restauracji serwowane są potrawy kuchni śródziemnomorskiej. Najważniejszym daniem jest kawior z osietry serwowany z burakiem.
5. Central (Peru)
Uznawana za najlepszą restaurację w Ameryce Łacińskiej. Założył ją Virgilio Martínez Véliz. To właśnie on rozwinął peruwiańską kuchnię i wypromował na świecie. Lokal położony jest w jednej z najbogatszych dzielnic w Limie, stolicy Peru.
6. Asador Etxebarri (Hiszpania)
Kolejna hiszpańska restauracja w naszym zestawieniu. Tutaj królują jednak przede wszystkim dania przygotowane różnymi technikami grillowania. Właścicielem restauracji jest Victor Arguinzoniz. Potrawy przygotowywane są ze składników pochodzących z gospodarstwa założyciela. Restauracja ma nieformalny charakter. Poczujecie tu wiejski klimat.
7. Gaggan (Tajlandia)
Indyjska restauracja zlokalizowana jest w stolicy Tajlandii Bangkoku. Uznawana jest za najlepszy lokal gastronomiczny w Azji. Doceniono ją, ponieważ szef kuchni eksperymentuje i łączy najlepsze składniki z kuchni wschodniej i zachodniej.
8. Maido (Peru)
Druga peruwiańska restauracja w naszym zestawieniu. I także zlokalizowana w stolicy kraju. Serwowane są tu potrawy nie tylko kuchni lokalnej, ale także japońskiej. Wszystko dzięki temu, że szefem kuchni jest tu Mitsuharu 'Micha’ Tsumura. Japończyk, który zawsze przyznaje, że swoją karierę w gastronomii zawdzięcza ojcu.
9. Mugaritz (Hiszpania)
Zlokalizowana w starym wiejskim domu. Wszystkie dania przygotowywane są z regionalnych produktów. Menu składa się z 20 potraw i nie zmieniono go już od wielu lat.
10. Steirereck (Austria)
Zlokalizowana w Wiedniu. Łączy tradycję z nowoczesnością. W jej ofercie znajduje się ogromny wybór serów. Goście mogą wybierać spośród ponad 100 gatunków.