Cebula to warzywo, które pokona nawet najmniej wrażliwych mężczyzn. Zastanawialiście się, dlaczego płaczemy podczas jej krojenia? I czy da się temu zapobiec?
Odpowiedź na to pytanie związana jest z budową cebuli. Jak każdy żywy organizm składa się ona z komórek. Kiedy kroimy cebulę, komórki zostają zniszczone i uwalnia się z nich szereg związków chemicznych i enzymów. Niektóre ze związków zawierających siarkę reagują z enzymami, dzięki czemu powstaje lotny gaz S-tlenek tiopropanalu. Gdy dociera on do naszych oczu wchodzi w reakcję z wodą i w efekcie powstaje m.in. gaz siarkowy. Nasze oczy chronią się przed nim i zaczynają wydzielać łzy, aby pozbyć się drażniącego czynnika.
Jak zapobiec łzom?
-
Krojenie cebuli zanurzonej w wodzie
To jeden z domowych sposobów. Jeśli kroimy cebulę pod wodą, to gaz, który ma się wydzielać z warzywa wchodzi z nią w rekację i nie dociera do naszych oczu.
-
Schłodzenie cebuli
Inna metoda polega na tym, aby na kilka godzin przed krojeniem włożyć warzywo do lodówki. Dzięki temu enzymy zawarte w cebuli, które odpowiadają za przekształcenie się w gaz, są dużo mniej aktywne. A jeśli wydziela się mniej gazu, to większa szansa na brak łez.
-
Ogrzanie cebuli
Jeśli warzywo polejemy wrzątkiem, to również sprawimy, jak w przypadku schłodzenia, że enzymy będą dużo mniej aktywne.
-
Soczewki kontaktowe
Naprawdę pomagają. Dzięki temu, że założymy szkła kontaktowe, stworzymy barierę pomiędzy unoszącym się gazem, a oczami.
-
Google narciarskie, okulary do pływania
Brzmi to zabawnie, ale barierę możemy zrobić także za pomocą innych gadżetów, jakimi są właśnie sportowe okulary czy google. Niestety zwykłe okulary korekcyjne nie będą przydatne, ponieważ nie zakrywają szczelnie oczu.